Napsun toinen pentue 

s. 1.2.2010

 

Päiväkirja vaikenee ja pennuille avataan omat sivut!   Tästä

 

 

 

 

 

Eddie muutti uuteen kotiinsa ja Tilda  jäi asustelemaan Napsu-äidin laumaan

tildaeddie.jpg

 

Pennut 7 viikkoa (kuvassa 6 vk)

 

 

 

     

 

Pentueen vanhempien tiedot:

 

 

img_6726.jpg jessevalio008_omasivu.jpg

e. Le`Jo Athene "Napsu"

PRA PRCD terve (DNA-testattu 29.2.2008)

9.4.2008 silmät Ei Hc-, PRA- tai RD-muutoksia 

9.4.2008 Polvinivelet (med) 0/0

i. FIN & EST MVA Sarahill Set The Limit "Jesse"

PRA PRCD terve (t-vanhemmat)

11.10.2007 silmät Ei Hc-,PRA- tai RD-muutoksia

11.10.2007 Polvinivelet (med) 0/0

 

Pentujen nimistä

Innoitus pentujen nimiin lähti erään energiajuomapullon kyljestä, jossa juoman mauksi kerrottiin apinanleipäpuu ja rambutaani. Sanat kuulostivat tarpeeksi mukavilta ja pyöreiltä suussa, joten ne sopivat hyvin Napsun pennuille.

Baobab tarkoittaa apinanleipäpuuta. Apinanleipäpuut kasvavat suuriksi ja leveiksi, ja auringon laskiessa ne maalaavat maisemaan komean silhuetin.

Rambutan eli rambutaani on 10-20 metrin korkuinen puu, jonka hedelmät ovat punaisia ja karvaisia.

                              

        

Painotaulukko

 

 Paino    Tilda  Eddie
 1 vrk 165g 145g 
 2 vrk 170g 155g
 3 vrk 180g 170g
 4 vrk 215g 190g
 5 vrk 240g 225g
 6 vrk 275g 260g
 1 vk 295g 285g
 2 vk 480g 450g
 3 vk 645g 610g
 4 vk 760g 780g
 5 vk 810g 840g
 6 vk 910g 900g
 7 vk 1050g 1000g
 8 vk 1170g 1070 g

 

 

Eddie luovutushetkellä 7 viikkoa ja 6 päivää, 1070g ja säkä 15,5 cm

 

PENTU PÄIVÄKIRJA

 

 

28.3

EDDIE UUTEEN KOTIIN !

Merja tuli Pirjon kanssa noutamaan pikkumiestä Tampereelle. Vipinää riitti kun koko pentulauma sekä isot koirat piirittivät heidät. Koirat oppivat nopeasti, että Merjalla on aina taskussaan heille tuliaisia. Niinpä nytkin ne hössöttivät Merjan ympärillä ja varsinkin Alexan koko peppu heilui kun se niin innoissaan odotti vuoroaan maistiaisissa. Tilda löysi oitis jotain mukavaa; nimittäin Merjan rannekorun jossa pieniä riipuksia. Tyttömäisesti se oli hyvin kiinnostunut ja roikkui niissä.

Siinä sitten seurusteltiin, juotiin lähtökahvit ja naureskeltiin pentujen touhuille. Eipä aikaakaan kun Alexa löysi ihanan paikan Pirjon sylistä ja Tilda ja Eddie kävivät vierekkäin nukkumaan Pirjon jalkoihin. Napsu vaistosi että jotain on ilmassa, ja se kävi minun eteeni tapittamaan ja äänteli huolestuneesti. Välillä se katsoi Merjan sylissä oleviin pentuihin ja välillä minuun taikka Millaan. Selvästi tajusi tilanteen että nyt on hänen luovuttava pennustaan. Ilmapiiri olikin käsinkosketeltavan haikea kun Eddie puettiin villapaitaan ja laitettiin kuljetusboxiin. Kyllä siinä Tildakin rauhoittui ja kävi istuen mietiskelemään pöydän alle. Siitä se sitten meni sänkyyn nallukan viereen nukkumaan.

Nokosten jälkeen kävimme ulkona pisulla ja vein Tildaa pienelle autoajelulle. Se piti hetken surkeaa ääntä kun ei ollut enään veikkaa kaverina automatkalla. Tildalla on kyllä mukavaa kun leikkikavereita piisaa. Varsinkin Eban kanssa se on ystävystynyt mukavasti, ihana seurata kun pikkutytöt pitävät yhtä ja touhuilevat kaikkea kivaa. Aika riiviöitä ovat tekemään kyllä kaikenlaista pahaakin, täytyy vain ihmetellä miten ne kaikkea keksiikin :)

Illansuussa Tampereelta tulikin ihana kuvaviesti Eddieltä uudesta kodistaan. Kotimatka oli mennyt varsin mukavasti, alkumatkalla pieni tärinä ja loppumatkan Eddie oli nukkunut ja heräili sopivasti kun kaarsivat uuden kodin pihaan. Hieman oli hissimatkaa jännittänyt ja kerrostalon äänetkin tietenkin olivat aivan erilaisia kuin mihin on tottunut. Reippaasti Eddie tutki uuden kodinsa, ruoka ja juomakin maistui. Hyvin oli poika kotiutunut, jäämme odottelemaan kuulumisia ensimmäisestä yöstä. Toivotamme onnea Eddielle :D

 

lepohetki.jpg

Tilda ja Eddie nukahtivat Pirjon jalkoihin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

leikkihetki.jpg

 

 

 

 

Merjalla koiria sylintäydeltä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lahtohetki.jpg

 

Tässä Eddie lähdössä uuteen kotiinsa uuden omistajansa sylissä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.3

Tilda ja Eddie 7 vk

21.3

Pennuilla kävi vieraita. Matti, Anne, Jari ja Liisa kävivät ihastelemassa pentulaumaa ennenkuin lähtevät maailmalle. Illalla innostuin vielä pesemään koko pentulauman. Tilda ja Eddie konetettiin, kynnet leikattiin, pestiin ja trimmattiin. Tilda pisti vastaan konetusta. Eddie ei sanonut konetöistä mitään mutta hän ei pitänyt tällä kertaa föönauksesta. Isojen pentujen jälkeen oli vuorossa Viivin pikkupojat. Onneksi nämä pikkuiset eivät vielä ymmärrä laittaa vastaan :)    Voi miten sievä ja hyvältä tuoksuva lauma nyt on.

18.3

Sirutus ja pentutarkastus Keuruun Eläinklinikalla.

Tänään kaksosilla olikin hurjan jännittävä päivä. Pistin kersat poksiin ja ajelimme upeassa usvassa kohti Keuruuta. Pentutarkastus sujui hyvin ja sirutuksestakin selvittiin, tosin Tilda rääkäisi kunnolla :) Molemilla kaikki ok, ja Eddiellä tuntuivat molemmat kivekset. Pentuset heiluttivat pieniä häntiään kaikille ja Eddie moiskautti pusun eläinlääkärirouvan poskelle.

17.3

Eddie ja Tilda ovat hereillä jo pitempiä aikoja. Leikkivät ja touhuavat kovasti isojen koirien kanssa. Ovat myöskin sosiaalisia, tulevat heti kutsusta ihmisen luo ja tykkäävät olla sylissä ja rapsutuksista. Ebbaa on ruvennut vauvattamaan pentusten johdosta, se omii kaikki lelut itselleen ja vie ne piiloon sohvalle. Lisäksi se matkii pentusia pahanteossa.  Mattojen hapsujen pureskeleminen on ollut kiellettyä. Nyt tämä hyväkäs pylly pystyssä pienten pentujen kanssa repii maton hapsuja. Samoin ne juoksuttavat pissialustoja pitkin kämppää ja kaikilla on niin hauskaa...ovat oikein kolmen kopla :)

 

Leikkia_aidin_kanssa.jpg

 

 

 

 

Tässä tapatetaan yhdessä äidin kanssa kattia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebbaa_vauvattaa.jpg

 

 

Ebbaa vauvattaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.3

Leikkasin taas pentusten kynnet, sitten katsoin että nassukarvatkin ovat taas kasvaneet. Ei muuta kun konetyöt molemmille ja samalla tohinalla myös pesin molemmat ja pikkuisen saksin turkkiakin.  Voi miten suloisia palleroita taas ovat.

 

 

 

eddie_suihkunraikkaana.jpg

 

ssä Eddie nappisilmä suihkunraikkaana

 

 

12.3

Milla teki pennuista videon  Videolta näkee pentujen kehityksen 1 viikkoisista köllöttelijöistä viisiviikkoisiksi  vipeltäjiksi

8.3

Pennut 5 viikkoa

6.3

Tähän mennessä Ebba ja Alexa ovat karttaneet pentuja. Alexa varsinkin käyttäytyy "ettei vähempää voisi kiinnostaa". Mutta tänään Ebba innostui leikkimään pentusten kanssa. Kaippa se vihdoin tajusi että näistä saapi oivat leikkikaverit.  Ja Alexakin antoi pentusten haistella itseään, mutta ärähti kyllä kun pennut hamusivat sen masun alta nisiä :)

 

 

ebba_leikkittin.jpg

Ebba leikkitätinä

 

 

5.3

Tildalla tuntuvat jo terävät naskalihampaat. Eddiellä ei vielä mutta pian,  niin turvoksissa ikenet ovat, ja joka paikkaa pitää kaluta.

4.3

Arin päivä-kahvien merkeissä meillä kävi vieraita. Tilda ja Eddie ottivat vieraat reippaasti vastaan, ja pikkuiset hännät vispasivat hurjasti. Muutenkin pennut ovat paljon liikkeellä myös aitauksen ulkopuolella tutkien uutta avaraa maailmaa.

Vieraitten lähdettyä tein pennuille konetyöt, leikkasin kynnet (3.kerta) ja pesin pennut ensimmäistä kertaa kokonaan (pyllypesuja on tullut jo tehtyä)  Konetöissä oli havaittavissa jo pientä vastaanpanemista mutta kun periksi ei anneta niin pennut kyllä tyytyivät "kohtaloonsa".

 

konetyot.jpg

 

 

 

 

 

Konetyöt menossa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilda_pesu.jpg

 

 

Tässä juuri pesty villakoira, aikas ruipelo :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilda_4_vk.jpg

eddie4vk3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Eddie  föönattuna

 

 

 

Tilda föönattuna

 

1.3

Pennut 4 viikkoa

 

 

Pennut_4_vk.jpg

 

 

 

Pennut maistoivat ensimmäistä kertaa lisäravintoa, lämmitin niille pienen annoksen Baby puuroa. Hienosti molemmat tajusivat latkia vellimistä puuroa, mutta mikä sotkukin siitä saadaan aikaan. Mikähän siinä onkin että sinne ruoka-astiaan pitää ensin upottaa jalkansa, ja kyllä sitä sapuskaa löytyy leuan alta ja rintamuksista. Ruokailun jälkeen molemmat siistittiin.

 

 

Ensiruoka.jpg

 

 

Kehitys on nyt aivan hurjaa, liikkuminen on jo varsin sujuvaa. Kiipeillään ja kisaillaan, mukava on myös roikkua toistensa karvoissa tai hännänpäässä. Napsun näkeminen saa aikaan kovan tohinan mamin luokse. Napsu ei imetä penskoja muualla kuin pesässä. Sinne se aina vetäytyy ja odottelee Tildaa ja Eddietä sinne muuten ei maitobaarista heru.

28.2

Tänään oli Eddiellä ja Tildalla jännä päivä. Eddien uusi omistaja Merja tuli Pirjon kanssa ensimmäistä kertaa pojua katsomaan. He olivatkin pentusten ensimmäiset "vieraat" ihmiset joihin tutustua. Eddie ja Tilda näyttivätkin ensitöikseen kuin kakitaan matolle :) Onhan se paljon mukavampi kun tassujen alla on matto kuin liukas pentulakana.

 

Merja_ja_Eddie_jpg

 

Merja ja Eddien "kummitäti" Pirjo toivat tuliaisiksi Eddielle ihanan tassupeiton. Nyt Eddie saa tutustua tulevan kodin tuoksuihin. Lisäksi molemmat pennut saivat ihanat pehmot joista Tilda valitsi itselleen heti punaisen .

 

Eddien_uusi_lelu.jpg

 

 

 

Tässä Eddie uusien lelujen kanssa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilda_4_viikkoa.jpg

 

 

 

 

 

Tässä Tilda poseeraa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.2

Tilda ja Eddie saivat tänään liikuskella pentuaitauksen ulkopuolella. Ebba on kovin kiinnostunut uusista leikkitovereista. Alexa tyytyy katselemaan kauempaa eikä näytä paljon piittaavan Napsun palleroista. Pennuille laitettiin uudet pannat kaulaan kulkusineen jotta heidät on helpompi havaita.

 

 

eddie2.jpg

 

 

 

 

Eddie 3,5 viikkoa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tilda2.jpg

 

 

 

Tilda 3,5 viikkoa

 

 

 

 

 

 

 

 

22.2

Liian aikaisin ehdin Eddietä kutsumaan palleroksi. Myöhemmin päivällä se kuljeskeli aitauksessa yhtä vikkelästi kuin siskonsakin. Pisullakin ovat molemmat jo käyneet pesäkolon ulkopuolella.

Ennen töihin lähtöä ehdin vielä tehdä molemmille ensimmäiset konetyöt. Ennen-jälkeen kuvista näkee että aikamoisia karvanaamoja jo alkoivat olemaan :)

ENNEN
narttu_3vk_ennenkonetoita.jpg uros_3vk_ennenkoetoita.jpg
Tilda Eddie
JÄLKEEN
narttu_3vk_konetoidenjalkeen.jpg uros_3vk_konetoidenjalkeen.jpg

 

 

 

 

22.2

Pennut 3 viikkoa

Eddie ja Tilda liikuskelevat jo kovasti mutta pysyttelevät vielä pesässään. Siellä ne jo "leikkivät" keskenään, kuuluu jos jonkunmoista örinää ja purinaa. Tänään punnituksen jälkeen laskin ne pentuaitaukseen, Tilda lähti oitis kuljeskelemaan ja pysyikin yllättävän hyvin pystyssä. Eddie pysytteli paikoillaan visusti. Se ei ilmeisesti saanut vauvamassuansa liikkeelle:) Eddie onkin semmoinen pyöreä pallero kun taasen  sisko jämäkkä matami. Tilda väänsi komiasti kakankin tällä aamuisella tutkimusmatkallaan. Ensimmäinen madotus.

 

 

Tildan_ensikavely.jpg

 

Tässä Tildan kävelynäyte

 

 

 

 

 

17.2

Silmät auki

Pennut 17 vrk:ta ja molempien silmät aukesivat. Napsu kävi ensimäisellä pienellä "lenkillä". Napsu katseli niin kaihoisasti perään kun lähdin muiden koirien kanssa lenkille. joten kun palailimme niin puin Napsulle päälle lämpöisesti ettei nisät palellu ja käväisimme kiertämässä korttelin. Napsu tepasteli innoissaan, mutta kun tulimme takaisinpäin niin se inisi ja veti kovaa kyytiä kotiin pienokaisten luokse.

15.2

Pennut 2 viikkoa

 

pennut_2_viikkoa.jpg

Pennut 2 viikkoa Tilda vasemmallaja Eddie oikealla kuvassa   

 

12.2

Tilda rikkoi ensimmäisenä 400g, Eddie painaa 375g. n. 20g vuorokaudessa tulee painoa lisää. Simmut eivät ole vielä auki mutta ihan kuin pikkuruisen raollaan olisivat:) Kynnet leikattiin ensimmäistä kertaa.

11.2

Pentujen rekisterinimet on päätetty:

Uros Peu Baw Rambutan "Eddie"

Narttu Peu Baw Baobab "Tilda"

Eddie`llä on uusi koti Tampereella missä Merja odottaa kuumeisesti pentua kotiin.  Tampereella odottaa myöskin isosisko Hilde tapaamista innolla. Hilden ansiosta Merja minuun ottikin yhteyttä kasvattajana. Merja on ihastunut Hilden ulkonäköön ja luonteeseen, ja kun etsiskeli uutta villakoiraa niin kyseli minulta olisiko samasta yhdistelmästä pentua tulossa. Eli Merja on odottanut juuri tätä pentua koko ajan tässä mukana.

10.2

Pentuset kasvavat hyvin, kokoero vain kasvaa. Tyttö painaa 30g enemmän ja näyttää kaurajättiläiseltä pikkuruisen uroksen rinnalla. Napsu syö hyvin ja hoitaa pentusia huolella. Napsu ei vietä enään niin tiiviisti aikaansa pentuboxissa vaan makoilee ja päivystää meidän sängyssä. Sieltä on sitten mukava ponkaista pienten luokse kun tarvitsevat mammaa.

8.2

Pennut 1 viikkoa

...ja minun lomani loppuu :( 

Olisin minä kauemmankin viettänyt aikaani pentusten eloa katsellen. Kyllä tulee ikävä iltavuoron aikana. Onneksi Arilla on yöviikko, joten pentusilla on luotettava vahti. Ensi viikolla Millalla alkaakin lukuloma (abi) ja hän on lupautunut siinä sivussa huolehtimaan myös pennuista. Sitten viikko 8 täällä on hiihtoloma..Ari ja lapset ovat vapaalla. Joten tämä meidän pentuaika sujuu oikein hyvin.

 

 

 

pennut_1_vk.jpg

 

 

 

7.2

Tänään huomasin etteivät pentuset ole enää mitään rääpäleitä. Nyt aletaan näyttämään ihan oikeilta pikku-puudeleilta. Tuntuivat jo jämäköiltä käteen kun nostin ne punnittavaksi. Nyt ei enään maata tiiviisti siukun vieressä vaan köllötellään äidin kyljen päällä tai eriksensä pesässä. Eikä niin tiiviisti tarvitse enään tisullakaan olla kun maitoa tulee tarpeeksi että sitä voi "sulatellakin" välillä :)

 

6.2

Tänä aamuna punnituksen yhteydessä pentuset saivat merkit hännänpäähänsä. Poitsu keltaisen ja Tilda punaisen. Harmi vain ettei löytynyt kunnon valkoista ja kirkkaanpunaista, sillä aika heikosti näkyvät mustasta. On nimittäin vaikeuksia erottaa pentuja kuvissa.

Napsu päätti tänään että pentujen on hyvä  saada aktiviteetteja. Niiinpä se kävi kaivamassa lelulaatikosta hämähäkin ja vei sen pentuboxiin. Tuo kyseinen hämähäkki oli sama kuin minkä se edellisen pentueen aikana antoi pennuille "ensileluksi"

 

 

 

Hannat.jpg

Tässä merkatut hännät, uroksella keltainen ja nartulla vaaleanpunainen

 

 

ensilelu.jpg

Ensilelu Hämyheikki

 

5.2

Pentusten painot nousevat hienosti, Napsu makoilee niin onnellisen raukeasti laatikossa. Pennuissa näkyy jo selvä ero, narttu on jämäkkä, potra "emäntä" ja uros vaikka painossa ei paljon eroa on selvästi semmoinen "kirppu".  Ruoka syötetään vielä emälle suoraan laatikkoon ja vain pikaisesti suoritetaan asiointi ulos. Muuten pysytellään visusti pentusten vieressä.

 

 

pennut_4_vrk.jpg

4vrk

4.2

Painot noususuunnassa, narttu saanut lisää 10g ja uros 15g.

 

 

img_9019.jpg

Täällä äiti on...!   ikää 3vrk

 

3.2

Syntymäpainot on saavutettu uudelleen. Pentulaatikossa kaikki hyvin, Napsu on rauhallinen ja pennut tyytyväisen oloisia.

 

 

tss_ollaan_2_vrk.jpg

  2 vrk

 

pesupuuhat.jpg

Pesupuuhat menossa

 

 

2.2

Molemmat pennut 10g kevyempiä kuin syntymäpaino. Kova tuhina käy tissillä ja tyttö on kovaäänisempi ja pitää kivaa narinaa imiessä. Harmittaa varmasti kun maitoa ei vielä tule niin hyvinNisistä on kova tappelu, vaikka kilpailijoita ei ole kuin kaksi niin aina sama nisä kiinnostaa. Napsu hoitaa pentuset hienosti, kun se lähtee asioilleen niin se laittaa peitonkulman sievästi pentujen päälle niin ettei niitä näy yhtään. Ensin minua hirvitti että jos se peittelee ne ihan uppeluksiin mutta ei hätää, kun pesään kurkistaa niin pennut ovat niin sievästi aseteltu peiton alle :)

Illalla punnitsin penskat, painoa oli tullut hurjat 2g molemmille. Kyllä se maito tuosta rupeaa nousemaan niin ahnaasti ne nisillä imevät.

 

pikku_hiirulainen.jpg

Tässä kuva pikku hiirulaisesta (poitsu 1 vrk)

 

1.2

15.30 syntyi narttu  joka painoi 175g 

16.05 syntyi uros 155g

Synnytys sujui kuin oppikirjan sivuilta. Napsu hoiteli hommat ihan itse, minun tehtäväkseni jäi vain alusten siistiminen. Napsu puri napanuoratkin poikki. Esimerkillinen mamma.

 

 

newBorn.jpg

Vastasyntyneet